A Magyar Közlekedési Klub Hírlevele         VIII. évfolyam 57-58. szám      2014. október-november


Hírlevelünkre fel- vagy leíratkozni a somodi(kukac)levego.hu e-mail címre küldött kéréssel lehet.
A Hírlevélben megjelent cikkekkel kapcsolatban Somodi Mária ad felvilágosítást, a somodi(kukac)levego.hu címen, vagy a 36-20-522-7485 telefonszámon.
Hírlevelünk szabadon tejeszthető, de a fotók és írások csak a szerzők engedélyével használhatók fel.

TARTALOM

Október 26-ig lehet szavazni a Láthatósági mellény pályázatra beérkezett rajzokra

Gyula városa aranyérmes az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében!

Európai Mobilitási Hét 2014  – ami az előző számunkból kimaradt

Zalaszentgrót, 2014-ben először

Újfehértó, képekben

Mándok, egy gyermek sem maradt ajándék nélkül

Komárom, a Monostori Erőddel karöltve

Hajdúnánás, a környezettudatos városi közlekedésért

Hajdúböszörmény, egy hét a környezet- és egészségtudatosság jegyében

Szentgotthárd, ahol „az autón túl is van élet”

Tiszaújváros, diákok vették birtokba a Városháza teret

A hónap fotója: Dévaványa, a kerékpárbarát település

 

Október 26-ig lehet szavazni a Láthatósági mellény pályázatra beérkezett rajzokraRajz Szilvásy Erik 6.o. TatabányaA KRESZ tábla ismereti gyakorlat Kecskeméten

Várakozáson felül 283 résztvevő több mint 300 rajza érkezett a Magyar Közlekedési Klub pályázati felhívására. A legjobbakat feltettük Facebook oldalunkra, hogy a közönség segítségét kérjük a mellényre kerülő motívum kiválasztásában.

A Norvég Civil Támogatási Alapból 600 db feliratozott mellényt osztunk szét a projekt célterületén, elsősorban a gyermeküket kerékpáron szállító szülők számára. Díjazásra, szintén a támogatásból összesen 100eFt értékű tárgyjutalomra van lehetőség. S hogy kik legyenek a díjazottak, ehhez kérjük olvasóink segítségét is.


A mellénymotívumot ebből az albumból lehet választani, ezeket a rajzokat ítéltük tartalmilag és technikailag alkalmasnak.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1560694244150598.1073741835.1541772949376061&type=3

A funkcionalitástól függetlenül a téma megértését és a művészi kivitelt is értékeljük. A fenti és az alábbi albumokból kb. 50 rajz díjazását tervezzük. Arra törekszünk, hogy minden gyermek kapjon valamilyen jutalmat, mely a biciklizés szeretetére és a biztonságos közlekedésre ösztönzi. A legeredményesebb iskolákat kollektíven is jutalmazzuk, egyeztetve a munkát szervező pedagógussal.


Iskolai munkák: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1560855730801116.1073741836.1541772949376061&type=3


A résztvevői létszámot illetően Kecskemét a városi rekorder: 5 intézményéből összesen 93 rajz érkezett, köszönhetően annak, hogy a polgármester továbbította felhívásunkat az iskoláknak és az óvodáknak. Tatabányáról, szintén több intézményből, 45 rajz, Rábapatonáról 29 érkezett. Karcag 23 és Makó 21 rajzzal már lecsúszott a dobogóról.

A rajzok színvonalasak, tükrözik, hogy a gyerekek, tanáraik, szüleik megértették célunkat, melyet néhány visszajelzés is alátámaszt:
„Szeretnénk megköszönni a lehetőséget, hogy ebben az országos, korhatár nélküli pályázatban részt vehettünk. Mivel a pályázat témáját komplex módon közelítettük meg, és több héten aktívan gyakoroltuk, kiváló lehetőség volt ez az alkalom a gyermekek bemutatkozására. Az életkoruknak megfelelő aktív gyakorlási lehetőségek biztosítása reméljük, hogy segíteni fogja tudatos közlekedésüket, s azt, hogy ezáltal kevesebb gyermekbaleset lesz az utakon!" (Balogné Lázár Éva Széchenyivárosi Óvoda, Kecskemét)


A terveket a Mobilitási Hét rendezvényeihez kapcsolódva rajzszakkörös gyerekekkel készítettük. Előtte természetesen beszéltünk a közlekedés fajtáiról, biztonságáról. Városunkban sokan közlekednek kerékpárral, rengetek új kerékpárút épült, a helyi közlekedésnek ez a fő formája, így a gyerekek számára ismerős volt a dolog, örömmel végezték a feladatot.” (Bárdi Andrea, Általános Iskola és alapfokú Művészeti Iskola, Makó)„Diákjaim 9-10-11 csoport tanulói, középsúlyos értelmileg akadályozott fiatalok. Mindnyájan lelkesen készítették munkáikat, fogadják szeretettel tőlük.
Gratulálunk a pályázat kiíróinak a témához, jó munkát kívánunk.” (Bayer Zoltánné osztályfőnök és csoportja, a kreatív gézengúzok, a Komlói EGYMI Pécsváradi tagintézménye)


Gyula városa aranyérmes az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében!

Gyula a legjobb EMH rendező település volt tavaly, de más területen is jeleskedik.
2013-ban megnyerve a Magyar Turizmus Zrt Virágos Magyarországért versenyét, az idén képviselhette hazánkat az Európai Virágos Városok és Falvak nemzetközi megmérettetésben, ahol aranyérmet szerzett! A bírálók azzal is megtisztelték hazánkat, hogy a díjátadó ünnepséget rendezze, melyre Százhalombattán került sor.
http://viragosmagyarorszag.itthon.hu/gyula-aranyermet-zebegeny-ezustot-es-kulondijat-kapott-az-europai-viragos-varosok-es-falvak-versenyen

Gyula Európa legvirágosabb városa, a gyermekek biztonságára is ügyel!

A megmérettetés korántsem csak a városi parkról és virágairól szól. Sokkal inkább az élhető, kellemes településről, ahol gyalogosok és kerékpárosok, turisták és lakosok jól érzik magukat.
A Virágos Magyarországért mozgalomban résztvevő településeknek az európai standard közel 30 oldalas követelményrendszerének kell megfelelni.  Első pont, hogy az önkormányzatnak legyen környezetvédelmi stratégiája, és ez lehetőleg a civilek bevonásával készüljön.

Vizsgálják az épített- és a természeti örökség védelmét, a víz-, levegő, talaj-, biológiai sokféleség-, klímavédelem terén elért eredményeket, a hulladékgazdálkodást, energiahatékonyságot, a környezeti nevelést, a lakosok és a civil szervezetek bevonását.  Az értékelés a város egészére kiterjed és a fenntartható közlekedés elemeit is magába foglalja, mint pl.:
  • gyalogos- és kerékpárúthálózat kiépítettsége
  • akadálymentesítés
  • sétáló utcák kialakítása
  • parkolási rendszer
  • tudatos forgalomkorlátozás a városközpontban és a lakóövezetekben
  • az átmenő forgalom lehetőleg kerülje el a városközpontot és a lakóövezetet
  • továbbá
  • rendeznek-e autómentes napot vagy mobilitási hetet?
Gyulán 2014-ben hatodik alkalommal tartottak Autómentes Napot, melynek nagyszabású programja volt a „Kerékpározz az egészségedért”. A kerékpározás azonban nem korlátozódik a kampányhétre, feltételeinek javítása érdekében az önkormányzat 16,5 km kerékpárút felújítását tervezi, és új szakaszokat is épít. Gyula kerékpárbarát város is! http://www.ketosz.hu/sites/default/files/Tagtérkép2014_0.jpg

Az utóbbi években Gyula népszerű turisztikai célponttá vált, 2010 óta folyamatosan növekszik a vendégéjszakák száma, a KSH adatai szerint a belföldi vendégforgalomban hazánk a hatodik leglátogatottabb városa.

Gyula Autómentes Nap (automentesnap-gyula_201410.pdf)  és Turisztika (turizmus_gyula_201410.pdf)


Európai Mobilitási Hét 2014 – ami az előző számunkból kimaradt

Ács, Baja és Tatabánya kimaradt az előző számunkban felsorolt rendezőtelepülések közül, tehát hazánkból összesen nem 142, hanem 145-en regisztráltak. Ez már végeredmény, és az is, hogy Spanyolország és Ausztria mögött dobogósok vagyunk.

Októberi lapzártánk után még érkeztek beszámolók, köszönjük, és itt tesszük közkinccsé:


Zalaszentgrót, 2014-ben először

 A rendezvény az Ifjúság utcában került lebonyolításra, ahol a Csányi László Tagiskola tíz alsós osztálya birtokba vette a közterületet és változatos programokban vettek részt.
A legügyesebb, legkreatívabb diákokat díjakkal jutalmazták, amelynek részben az Európai Mobilitási Hét pályázat (a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatása) révén elnyert összegből, részben pedig a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság felajánlásából állt rendelkezésre.
A szervezésben aktívan részt vettek Zalaszentgrót Város Önkormányzat Turisztikai és Marketing Irodájának munkatársai, az iskola pedagógusai, Gergely János ("Tüsi Bohóc") műsorvezető, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság dolgozói, valamint a kedves szülők.
Külön köszönet illeti meg azokat a gyerekeket, akik a reggeli rossz idő ellenére feldíszített kerékpárral érkeztek az iskolába, s a délutáni ügyességi versenyen kölcsönadták társaiknak!
Az eseményről a Zalai Hírlap online felületén a következő cikk jelent meg:
http://zaol.hu/zalaszentgrot/automentes-nap-zalaszentgroton-1648152

 

Újfehértó, képekben
Autómentes Nap Újfehértón (ujfehehertoautomentesnap_201410.pdf)
https://www.facebook.com/muzeum.ujfehertoivarosi/media_set?set=a.706814516063257.1073741887.100002041454877&type=1

 

Mándok, egy gyermek sem maradt ajándék nélkül

A mándoki önkormányzat az idén is csatlakozott az Európai Mobilitás Hét és Autómentes Nap rendezvénysorozatához. A település intézményei aktívan részt vettek a szervezésben, és a dolgozóik, tanulóik, neveltjeik, gondozottjaik közös feladatokat hajtottak végre a hét minden napján. Aszfaltrajzversenyt, rajzpályázatot, kerékpártúrát szerveztek, közösen tornáztak, illetve gyalog és kerékpárral várták a köznevelési és közoktatási intézmények a gyerekeket és a dolgozókat. Vasárnap az Autómentes Családi Napon az egészségé volt a főszerep. A város több utcáját érintő sétával, kerékpár élőkép formázásával, gyermekjárműves versenyekkel, helyismereti családi kerékpáros túrával várták az érdeklődőket. A nap zárásaként értékes nyereményeket sorsoltak, melyet Mándok polgármestere adott át az egész héten pontokat gyűjtőnek. Ajándék nélkül egy gyermek sem maradt.

Még több kép elérhető itt: https://www.facebook.com/pages/M%C3%A1ndoki-M%C5%B1vel%C5%91d%C3%A9si-H%C3%A1z-%C3%A9s-K%C3%B6nyvt%C3%A1r/386294248131099?fref=ts

 

Komárom, a Monostori Erőddel karöltve

Városunk már több mint egy évtizede szervez az országos autómentes naphoz kapcsolódva programot. Idén a Monostori erőddel karöltve valósították meg az eseményt, melyből az FBI Street Generations csapata, a helyi Vöröskereszt és a rendőrség is kivette a részét. Az eseményen dr. Molnár Attila polgármester is részt vett.
Az autómentes nap ebben a felgyorsult világunkba egy kis nyugalmat, megpihenést hoz. Rádöbbenti az embereket arra, hogy másképp is lehet közlekedni, nem csak autóval, hiszen rengeteg élményt nyújt a kerékpározás, vagy épp a gyalogos séta. Az önkormányzat is arra törekszik, hogy elősegítse az ilyen jellegű közlekedést, ezért kerékpártárolókat helyeztünk ki több területre, és végső soron a tavaly működésbe lépett térfigyelőkamera-rendszer is azt célozza, hogy kevesebb legyen a kerékpárlopás a városban.
Az erődbe szombaton több mint kétszázan érkeztek bringával, a versenyekre pedig ötszázan neveztek be, sokan kölcsön kerékpárral. A program így teljes mértékben elérte a célját. Az egyik résztvevő apuka úgy fogalmazott: „ilyen eseménydús és pozitív kicsengésű rendezvényt nem évente egyszer, hanem havonta kellene rendezni.”
Forrás: http://www.komarom.hu/hir.php?hirid=3049

 

Hajdúnánás, a környezettudatos városi közlekedésért

Rajz és fotópályázat, kerékpáros túra és KRESZ teszt. Hajdúnánás Város Önkormányzat és a Bocskai István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ezekkel a programokkal hívta fel a figyelmet a környezettudatos életmódra és a fenntartható városi közlekedésre. Forrás és bővebben: europaimobilitasihet_hajdunanason.pdf.

 

Hajdúböszörmény, egy hét a környezet- és egészségtudatosság jegyében

Egészségvédelmi előadás a fürdőkezelések gyógyításban betöltött szerepéről, a Bocskai Termálfürdőben gyakorlati gyógytorna az érdeklődőknek.
A kevesebb szemét érdekében elektronikai hulladékgyűjtés és bolhapiac a feleslegesség vált holmik újrahasznosítására. 
Rajz- és fotópályázat, az alkotásokból kiállítás a művelődési központban.
A Zöld Kör túrákat szervezett a Tócó-völgybe és a zeleméri csonkatoronyhoz óvodáskorúaktól a felnőttekig.
Szülők is részt vehettek az EMH alkalmából Hajdúböszörményben rendezett megyei duatlon diákolimpiai döntőn.
Az autómentes napon szeptember 22-én színes programokkal várták az érdeklődőket, aszfaltrajverseny, KRESZ-vetélkedő, kerékpáros ügyességi verseny, környezet- és egészségvédelemmel kapcsolatos fajátékokat, előadások a közlekedésbiztonság és a természetvédelem témáiban.
Hagyományos körútfutás és kerékpáros felvonulás, melyen Kiss Attila polgármester és Kelemen Béla, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség igazgatója köszöntötte az érkezetteket. Az igazgató elmondta, a böszörményiek büszkék lehetnek a várost jellemző összefogásra. Felhívta a figyelmet a légszennyezettség problémájára, amelynek csökkentését a maga módján mindenki segítheti. A fűtési szezon közeledtével megkért mindenkit, hogy kerülje a hulladék kazánban égetését. Majd közös visszaszámlálás után a biciklisek szép számmal vágtak neki a körút több mint hat kilométeres távjának.
Forrás és bővebben Gellén László írása:
http://news.hajduboszormeny.hu/index.php/hirek-esemenyek/item/130-egeszseg-es-kornyezettudatosan
Fotók:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.692384764165198.1073742146.313558465381165&type=1
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.691429900927351.1073742145.313558465381165&type=1
A város tartós intézkedése a lakossági járdapályázat (jardapalyazat_201410.pdf), melynek eredményeként  717 m járda épült, ill. újult meg.

 

Szentgotthárd, ahol „az autón túl is van élet”

Szeptember 21-én rendeztük az Autómentes Napot és a Városi Sportnapot. A Pannon Kapu Kulturális Egyesület és az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai lezárták a város főutcáját, így a Széll Kálmán tér sétáló utcává változott, ahol színes programok várták az érdeklődőket.  Forrás és bővebben (szentgotthardon_1410.pdf)

Szentgotthárd lezárt főutcáján a görkorié a főszerep

 

Tiszaújváros, diákok vették birtokba a Városháza teret

A Derkovits Kulturális Központ szervezésében szeptember 19-én diákok vették birtokba a Városházteret. Volt aki gyalog, volt aki biciklivel, volt, aki görkörival érkezett. Egy közös cél vezérelte őket, olyan közlekedési módot válasszanak, ami nincs káros hatással a környzetre.
Forrás és bővebben: (zujvarosautomentesnap_201410.pdf)
Ügyességi pálya tornaszerekből Tiszaújvárosban


 

A hónap fotója: Dévaványa, a kerékpárbarát település

 

Összeállította: Somodi Mária


A projektet támogatja a Norvég Civil Támogatási Alap http://norvegcivilalap.hu/