A Magyar Közlekedési Klub Hírlevele                  VIII. évfolyam 59. szám                2014. december


Hírlevelünkre fel- vagy leíratkozni a somodi(kukac)levego.hu e-mail címre küldött kéréssel lehet.
A Hírlevélben megjelent cikkekkel kapcsolatban Somodi Mária ad felvilágosítást, a somodi(kukac)levego.hu címen, vagy a 36-20-522-7485 telefonszámon.
Hírlevelünk szabadon tejeszthető, de a fotók és írások csak a szerzők engedélyével használhatók fel.

TARTALOM

Utasfórum 2014. november 21. Kunhegyes
Folytatjuk az Autómentes Napot rendező települések bemutatását, Téglás
Láthatósági mellény  - láthatósági kampány
Ajándékozz karácsonyra láthatóságot!
Programajánló, Mikulás Napi modellvonatozás Kapostüskeváron

 

Utasfórum 2014. november 21., Kunhegyes

A fórum a Norvég Civil Támogatási Alap Civil érdekérvényesítés a fenntartható vidéki közlekedésért projekt keretében valósult meg

Az utasfórumon részt vettek a MÁV Zrt és a MÁV Start Zrt. területi képviselői, a Közlekedésszervező Iroda valamint Kunhegyes, Heves, Hevesvezekény, Abádszalók, Tomajmonostora és Kisújszállás önkormányzatai, Kunhegyes részéről a kisebbségi önkormányzat is. Az utasok zömét a Nagy László Gimnázium és Szakképző Iskola tanárai, diákjai képviselték, néhány helyi lakossal kiegészülve.
Az fórum célja nem csak az észrevételek meghallgatása volt, hanem tájékoztatás arról, hogy az utasok hogyan szerezzenek érvényt érdekeiknek, mely esetekben, hova érdemes fordulniuk panasszal. A mellékelt összefoglalóban és prezentációban ezt részletesen bemutatjuk, most csak a lényeg:
  1. Ha a szolgáltatás minőségével kapcsolatban van kifogás, pl. a jármű késik, piszkos, rossz műszaki állapotú, zsúfolt, a személyzet udvariatlan és hozzá nem értő, az állomási szolgáltatások minősége nem megfelelő valamint kisebb menetrendi módosítás igény esetén elég a Szolgáltató ügyfélszolgálatához fordulni.
  2. Ha a járat ritka, nem jó a busz-vonat csatlakozás vagy nincs, ill. jelentős menetrend módosítási igény esetén a polgármesteri hivatalhoz.
A 2012. évi  XLI. törvény 26§ szerint  az utasok képviseletét a menetrend-egyeztetési eljárásban az önkormányzatok jogosultak ellátni. Projektünknek célja, hogy a polgármesterek legyenek fogadókészek az utasészrevételekre, és azt eredményesen képviseljék a közlekedésszervező irodánál. Jelentősebb menetrendi és infrastrukturális igény esetén szükséges a térség összefogása is, melyet a projekttel is segíteni kívánunk. Az egyeztetések minden évben április-májusban történnek, többnyire járásonként, melyre minden polgármester kap meghívót a területileg illetékes közlekedésszervező irodától. A közlekedésszervező irodák panasza, hogy ezekekre általában kevés önkormányzattól jönnek el. Mi a projektben azon vagyunk, hogy a részvételt ösztönözzük.

A vasútra vonatkozóan írásos észrevételt kaptunk, miszerint a 102-es, Kál-Kápolna – Kisújszállás között járó vonatokra időseknek, betegeknek szinte lehetetlen felszállni. A MÁV Zrt. területi képviselője elmondta, hogy nem zárkóznak el a peronmagasítástól, adják a szakmai irányítást, tervezést, használt szakanyagot, kérik a munkaerőt, az aszfaltozás költségeit, ami milliós is lehet. Az összeget sem a MÁV, sem az önkormányzatok nem tudják előteremteni, és nehezíti a helyzetet, hogy az EU-s közlekedési programokban nem adnak lehetőséget a mellékvonali fejlesztésre.

Kedvező változások a december 14-én életbe lépő az új menetrendben: http://www.mav-start.hu/res/2014-2015_evi_menetrend_mod.pdf

A Keletiből 17:40-kor induló Corona nemzetközi gyors Újszász – Szolnok felől Kisújszálláson megáll és 19:37-kor csatlakozása van Abádszalók felé. Így a vonal ezen szakaszán is megoldódik a késő délutáni utazás Budapestről!
Önkormányzati összefogással kellene a megyei közgyűlésen keresztül lobbizni, hogy vegyék be az uniós pályázati lehetőségek körébe a mellékvonali rekonstrukciókat. A 4-5 számjegyű utak fejlesztésére vannak kiírások, míg a vasúti mellékvonalakra nincsenek. 

Az élhető város témakört
is érintette a fórum. A projektünknek célja a követhető jó példák, a gyalogosok, kerékpárosok számára kellemes települések bemutatása, a kellemesség alatt értve az állomás környékét, a B+R tárolást és az állomásra vezető utak rendezettségét is. Nem kellett messze mennünk a jó példáért. A Kisújszállástól 20 km-re lévő Dévaványa 2009. óta Kerékpárbarát Település, az idén ismét Kerékpárbarát város díjat nyert. Köszönjük, hogy az ünnepélyes díjátadó helyett, ami Balatonkenesén volt, Kunhegyest tisztelték meg, és bemutatták nekünk Dévavaványát.

Egy élhető város a szomszédban Dévaványa (ppt fájl)
További linkek:
A fórum összefoglalója
Civil érdekérvényesítés a fenntartható vidéki közlekedésért (ppt fájl)
Projektünket folyamatában követheti: www.fenntarthatokozlekedesert.hu
és https://www.facebook.com/pages/Fenntarthat%C3%B3R%C3%A9gi%C3%B3/1541772949376061


Folytatjuk az Autómentes Napot rendező települések bemutatását, Téglás

Téglás Debrecen és Nyíregyháza között található, Hajdúhadház közvetlen szomszédságában. 5498 fő lakosa van, a munkanélküliség aránya az országos átlagnak megfelelően sajnos elég magas. Példaértékű az, ahogyan a lakosság a település gondozását, fejlődését magáénak érzi, vigyáz a közbiztonságra és óvja, védi a közterületek rendjét.

A Mobilitási Héti „A mi utcánk, a mi jövőnk” témakörhöz kapcsolódva hirdettük meg a legápoltabb utcafront versenyt. A 3 tagú zsűri (egy helyi képzőművész és kertépítő hölgy mellett jómagam) kerékpáros városnézéssel választotta ki a legszebbeket, így alkalmunk volt jó alaposan körbejárni és megszemlélni tiszta, rendezett városunkat. Meglepetésünkre kiderült, hogy az első helyezett Margó néni épp a díjátadás napján ünnepelte a 81. születésnapját. 

A város vezetése nagy gondot fordít a környezetkímélő energiaforrások használatára, több intézményünket napkollektorral látták el egy pályázati együttműködés keretében
Sokan kerékpároznak a településen, gyakorlatilag nagyon fontos közlekedési eszköz nálunk.

(Forrás: Tompa Tibor Csabáné közműv. főtanácsos, Téglás)

A téglási mobilitási hét rendezvényei az alábbi linkeken
http://teglas.hu/main.php?f=kiir&oid=5014&mid=1
http://www.haon.hu/kuldjon-hirt-europai-mobilitasi-het-teglason/2659381


Láthatósági mellény  - láthatósági kampány

A program a Norvég Civil Támogatási Alap Civil érdekérvényesítés a fenntartható vidéki közlekedésért projekt keretében valósult meg.

November 21-én Kunhegyesen kezdtük az egyedi grafikával készült láthatósági mellények terjesztését az óvodás szülők körében. Felnőtt, XL-es méretű mellények készültek. Közel 200 gyerek jár óvodába, és mint megtudtuk majdnem mindegyiket kerékpáron viszik. A projekt keretében 600 mellényt tudunk szétosztani a Kunhegyes és Heves környéki településeken. Nem tudunk mindenkit ellátni, de biztatunk, hogy a kötelező világítás mellett szerezzen be „sárga mellényt”, vagy más fényvisszaverő eszközzel tegye láthatóvá magát, családtagjait.

A mellényre kerülő grafikát a szeptemberi rajzpályázatunkra meghirdetett munkákból választottuk ki. Közel 300 rajz érkezett, jobbnál jobbak. Annyira nehéz volt dönteni, hogy végül két mintát választottuk. A mellények egy része a közönségdíjas Csikós Annamária (20 éves, jászágói amatőr), a másik Magyar Donatella Réka karcagi 3. osztályos rajzával készült.

Nagyon köszönjük a beérkezett rajzokat.  A díjazottak listája a mellékletben. Nem a rajz művészi értéke, hanem az ötletessége, mondanivalója, alkalmazhatósága, továbbá oktatási intézmények esetén a közlekedés gyakorlásához, autómentes napi rendezvényhez kötődés és iskolák esetén a beküldött munkák száma is befolyásolta a döntést. Szempont volt az is, hogy a díjazással kedvet csináljunk a további rajzolgatáshoz és a biciklizéshez.


Ajándékozz karácsonyra láthatóságot!

A kecskeméti Széchenyi város óvodásainak pályamunkája batikolással és fényvisszaverő gyöngyökkel készült.

Gyöngyökkel, csíkokkal a hétköznapi ruházatot is fel lehet dobni, és még karácsonyra sem rossz ajándék.
Széphelyi Ágnes fényvisszavető csíkokkal dobta fel mellényét. Lehet belőle ötletet meríteni. Díszes monogrammal, egyedi mintával.

A legjobb ötleteket Facebook oldalunkon megosztjuk, már most is van fenn néhány!

 

Programajánló, Mikulás Napi modellvonatozás Kapostüskeváron

 

Összeállította: Somodi Mária


A projektet támogatja a Norvég Civil Támogatási Alap http://norvegcivilalap.hu/