A Magyar Közlekedési Klub Hírlevele             IX. évfolyam 60-61. szám              2015. január-február


Hírlevelünkre fel- vagy leíratkozni a somodi(kukac)levego.hu e-mail címre küldött kéréssel lehet.
A Hírlevélben megjelent cikkekkel kapcsolatban Somodi Mária ad felvilágosítást, a somodi(kukac)levego.hu címen, vagy a 36-20-522-7485 telefonszámon.
Hírlevelünk szabadon tejeszthető, de a fotók és írások csak a szerzők engedélyével használhatók fel.

TARTALOM

2015. április 18-án újra gőzmozdonyfütty a Bakonyvasúton!
    Ajándék akció bérletes és törzsutasoknak a Bakonyvasúton
Fehérgyarmat és Csopak nyerte a legszebb vasútállomás különdíjat
2015 a Gyaloglás éve Bécsben
    Január 30-ig lehet előadással jelentkezni a walk21 konferenciára
Mosonmagyaróvár a legjobb EMH rendező települések között
A hónap videója Láthatósági kampányfilmünk a kerékpárosokért

 

2015. április 18-án újra gőzmozdonyfütty a Bakonyvasúton!

2015. április 18.-án szombaton a Bakonyvasút napján Győr és Zirc között ismét közlekedik gőzmozdony. A szerelvényben a tavalyihoz hasonlóan nosztalgiakocsik lesznek besorozva, kiegészítve büfé kocsival. A Bakonyvasút Szövetség aktualitásairól a bakonyvasut.eu honlapról tájékozódhat. A bakonyvasut.hu-n az információk nem frissülnek, itt a helyfoglalási rendszer üzemel.

Április 18-án, a Bakonyvasút Napján közlekedő nosztalgiavonatra regisztráció: bakonyvasut.hu

A Bakonyvasúton (11-es vonal) regionális vasúti kedvezmény érvényes, mely 25%-kal olcsóbb, mint más vasútvonalak, vagy a párhuzamos autóbusz járatok menetdíjai. A legnagyobb megtakarítást Veszprém-Győr és vissza viszonylatokban érhetjük el. (Regionális kedvezményt 30 vonalon vehetünk igénybe. http://www.mav-start.hu/utazas/tarifa_gyorsvonatireg20140215.php)

2014. december 14-től javult a menetrend. Jobb a csatlakozás Veszprémben, és a pénteki munkanapokon új diákvonat indult a Bakonyvasút Szövetség kezdeményezésére.

Ajándék akció bérletes és törzsutasoknak a Bakonyvasúton

A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség ajándék akciót hirdet a Győr-Veszprém vasútvonal bármely állomása és megállóhelye között havi, vagy félhavi bérlettel, 30 napos bérlettel utazóknak, továbbá a Győr-Veszprém (ide értve Győr-Gyárváros, vagy Győrszabadhegy állomásokat is) viszonylatban a teljes útvonalon, vagy minden a két végponton bármelyik irányban túl utazó, azon legfeljebb 50%-os kedvezményű menetjegyet váltó utasoknak, akik nem turisztikai célból, egyénileg, rendszeresen utaznak. Küldje be 2014. december 1 – 2015. április 15 között érvényes 2 db havibérletét vagy 2 db 30 napos bérletét, vagy 4 db félhavi bérletét, vagy ezek munkáltató által igazolt másolatait, 20 darab, leutazott, a fenti kritériumoknak megfelelő menetjegyét a Bakonyvasút Szövetség alábbiakban feltűntetett postafiók címére, 2015. április 20-ig történő postára adással. Ezt követően 2015. április 30-ig postázzuk Önnek ajándékát, 2 db 2015. december 31-ig érvényes belépőt a pápai termál- és élményfürdőbe. Egy személy egy beküldéssel vehet részt játékunkban. Főnyereményünket – Wellness napok 2 személyre a Szarvaskút Hotelben - minden beküldő között 2015. április 27-én sorsoljuk ki. (Forrás és bővebb információ: bakonyvasut.eu)

Ajándék akció bérletes és törzsutasoknak
Bővebben a Bakonyvasút Szövetség honlapján: bakonyvasut.eu


Fehérgyarmat és Csopak nyerte a legszebb vasútállomás különdíjat

A vasútállomások környezete legyen fontos szempont a települések díjazásánál a Virágos Magyarországért versenyben! Ez volt a Magyar Közlekedési Klub célja a díj felajánlásával, melyet kisvárosok kategóriában Fehérgyarmat, falu kategóriában Csopak nyert meg.

Fehérgyarmat vasútállomása igazi kis monarchia-korabeli gyöngyszem a Nyíregyháza–Mátészalka–Zajta-vasútvonalon. A Nyíregyháza és Mátészalka közötti vonalszakaszt 1887-ben, a Szatmárnémeti és Fehérgyarmat közötti szakaszt. 1898. adták át, ekkor készült el Fehérgyarmat ún. mellékvonali szabvány állomásépülete is. Az állomás falán márványtábla állít emléket a Szatmár - Fehérgyarmat vasútvonalnak. A Jánkmajtis-Kölcse kisvasút emlékét pedig az egyik mozdonya őrzi, melyet a város és önkéntes vasútbarátok tartanak rendben, az állomási környezettel együtt. A vonal „újkori” történetéhez tartozik, hogy a Fehérgyarmat – Zajta vonalszakaszt 2009-ben az erős tiltakozás ellenére bezárták, de 2010-ben újraindították. Reményeink szerint hosszú távon életben marad. (A legtöbb újranyitott vonallal ellentétben nem szerepel az ismét bezárandók listáján http://www.regionalbahn.hu/2014/12/nfm-kti-jaratritkitas.html.)

Csopak: 1909. július 1-én indult el a vasútforgalom a Börgönd - Alsóőrs – Tapolca vonalon. Csopaki állomás 1912-től működik állandó megállóhelyként. Az önkormányzat 1998-ban a MÁV-val közösen átépítette vasútállomást, kialakította a környező parkot. 2000 májusában egy 1913-ban gyártott muzeális 375-ös gőzmozdonyt kapott a község megőrzésre. Azóta egy „szabadtéri vasúti múzeum” van az állomás parkjában, melyet vasútbarátok bevonásával gondoznak. Az épületet részben magánvállalkozó üzemelteti, aki a vendéglátás mellett elvégzi a jegyértékesítést is. Helyet kapott egy turinform iroda is, ahol az érkező vendégek megfelelő felvilágosítást kapnak a helyi turisztikai lehetőségekről.

Csopak nagyon jó példa a vasútállomás életre keltésére, a MÁV és az önkormányzat együttműködésére, melyről bővebben olvashatnak az alábbi linkeken: (Megjegyezzük, hogy a MÁV-val együttműködő települések száma  azóta bővült.)
http://www.mav.hu/archivum/archivum.php?xquery=v%E1r%F3terme&mid=14c0778e7a8eff

http://www.turizmusonline.hu/kozlekedes/cikk/mar_huszonhat_vasutallomast_uzemeltet_onkormanyzat

Csopak, az életre keltett vasútállomás


2015 a Gyaloglás éve Bécsben

Január 30-ig lehet előadással jelentkezni a walk21 konferenciára

21 század? Vissza a gyalogláshoz?

Igen! Mint ahogy a kerékpározás újrafelfedezése, ugyanúgy a gyaloglásé is a fejlett európai városokból indult útjára, ahol nem a szegénység, az autó vagy a tömegközlekedés hiánya kényszeríti az ott élőket lábbuszra. 2015 a gyaloglás éve Bécsben, melyről konferenciát is rendeznek 2015. október 20-23 között. http://www.walk21.com/

http://nullahategy.hu/a-seta-reneszansza-becsi-konferencia-a-gyalogos-kozlekedes-propagalasara/

Budapesten is vannak törekvések az utóbbi években. Aluljárók helyett vagy mellett egyre több a szintbeli átkelési lehetőség, mely nem csak a kerekeskocsisok esélyegyenlőségét teremti meg, hanem könnyebbé teszik a babakocsis kismamák, lépcsőn nehezen járók életét is. Nem utolsó szempont, hogy nem kell lemenni a koszos, büdös aluljárókba.

Sétáló utcákat nyitottak meg, bár ezek inkább turisztikai, szórakozási célokat szolgálnak, mintsem közlekedési alternatívát. Az még várat magára, mert a parkoló autók, kutya- és emberpiszok miatt nem igazán örömteli betévedni egy-egy útvonal-rövidítő mellékutcába. Vitathatjuk a járólapok, díszburkolatok minőségét is. Merjük kimondani: szépség helyett a kényelmes, biztonságos járás és a könnyű tisztíthatóság legyen az elsődleges szempont. Van olyan járólap, mely jobban kikészíti a lábat, mint az aszfalt. És kell-e pl. díszes járdaburkolat a lakótelepi parkba? Nem lenne-e elég a homokos, kavicsos felszórás, mely olcsóbb és környezetbarátabb? Csak a bakancsos turisták tudják, hogy a legjobb a járás a jó anyaföldön? Hát ilyenfajta kérdésekre is jó lenne sort keríteni a gyaloglás évszázadában.

A Bécsi Mobilitási Ügynökség gyaloglással kapcsolatos tematikus honlapja: http://www.wienzufuss.at/

Bécs Város Képviseleti Irodája, ahova a konferencia-előadó jelentkezést is várják:

H-1053 Budapest | Szép u. 3.

Tel:+36 (1) 266 4051, Fax:+36 (1) 266 2470 | Mobil:+36 (30) 925 0238

www.compresspr.hu 
www.wieninternational.at


Mosonmagyaróvár a legjobb EMH rendező települések között

„Nem szegény az aki, nem autóval jár, hanem ő menő, a városvédő hős.” Ezzel a mottóval indult 2014. december 17-én az Európai Mobilitási Hét zárókonferenciája a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. A 145 résztvevő település legjobbjainak értékelése, díjazása volt a téma.

A nemzetközi megmérettetést Győr érdemelte ki, aki pályázhatott a Mobility Award díjra. Az állandó intézkedésekben a XVII. kerület, Dunaújváros, Hajdúszoboszló, Lábatlan és Szarvas ért el legjobb eredményt. 32 települést emeltek ki, mint a legjobb rendező önkormányzatot: Bordány, Budakalász, Budapest X. kerülete, Dévaványa, Dombóvár, Ebes, Fehérgyarmat, Győr, Gyula, Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Hatvan, Jászberény, Kecskemét, Kiskunhalas, Komárom, Kőszeg, Miskolc, Mohács, Mór, Mórahalom, Mosonmagyaróvár, Ózd, Pécs, Székesfehérvár, Szentes, Tatabánya, Vásárosnamény, Veszprém, Zalaszentgrót.

A legjobb szervezők: Dégi Júlia Göd, Németh Dea Budapest, Takács Erika Balmazújváros, Szekeres Mónika Martfű és Horváth Gábor Barcs.

Szabó Zsolt államtitkár felszólalásában a hely szellemének erősítését, a gyerekek, nyugdíjasok bevonását hangsúlyozta. Szerencsi Éva, az NFM koordinátora kiemelte a tartós intézkedéseket, melyre a következő évben nagyobb hangsúlyt helyeznek, emellett a tudás és az élmény az, amit az EMH ad a lakosoknak.

Elmúlt havi hírleveleinkben számos település rendezvényéről számoltunk be, bemutatva a tartós intézkedéseket, megosztva az élményt és a tudást. Mosonmagyaróvárral zárjuk a sort.

A Mi utcánk, a Mi környezetünk, a Mi levegőnk, a Mi egészségünk, a Mi jövőnk múlik a saját döntéseinken, közlekedési szokásaink megváltoztatásán! E gondolatok jegyében rendezték Mosonmagyaróváron az Európai Mobilitási Hét programjait. A kampány középpontjában azok az urbánus hétköznapi vár(os)védő hősök állnak, akik környezettudatos eszközökkel közlekednek, tevőlegesen is élen járnak a környezetszennyezéssel vívott harcban. Nem az a „menő”, aki jó autóval jár, hanem az, aki egészségesen él és tesz településének élhetőségéért, jövőjéért. Persze nem az autóhasználat teljes kiiktatásáról van szó, hanem a gépjárművek ésszerű, csak feltétlen szükségszerű használatáról.

A programhoz kapcsolódva az év folyamán sor került olyan önkormányzati intézkedések végrehajtására, melyek a fenntartható közlekedés javítását szolgálják. Pl.: kerékpáros pihenőhelyek kialakítása, járdafelületek növelése, gyalogátkelőhely létesítés, utak pormentesítése, kerékpárút hálózat fejlesztése, forgalom- és sebesség korlátozás.

A teljes heti programban a Mosonmagyaróvári Környezetvédő Egyesület, a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány és a Rendőrség segítette a Mosonmagyaróvári Polgármesteri Hivatal munkáját.
(Forrás és bővebb információ: Németh Andrea EMH koordinátor, Mosonmagyaróvári Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Fenntartási Osztály

Előtérben a kerékpárosok Mosonmagyaróváron

 


A hónap videója Láthatósági kampányfilmünk
a kerékpárosokért


A képre kattintva indul a videó: http://youtu.be/YDkBWghih9o

 


Összeállította: Somodi Mária


A projektet támogatja a Norvég Civil Támogatási Alap http://norvegcivilalap.hu/