A Magyar Közlekedési Klub Hírlevele            VIII. évfolyam 62. szám           2015. március


Hírlevelünkre fel- vagy leíratkozni a somodi(kukac)levego.hu e-mail címre küldött kéréssel lehet.
A Hírlevélben megjelent cikkekkel kapcsolatban Somodi Mária ad felvilágosítást, a somodi(kukac)levego.hu címen, vagy a 36-20-522-7485 telefonszámon.
Hírlevelünk szabadon tejeszthető, de a fotók és írások csak a szerzők engedélyével használhatók fel.

TARTALOM

A vidék közlekedéséért - ez az új címe hírlevelünknek
Utasfórum lesz Hevesvezekényben
Április, május, itt a menetrendi egyeztetések ideje!
A biciklizés és karbantartás oktatása iskolákban, települési rendezvényeken
„Az én megállóm” városi autóbuszmegállók szépülnek meg Debrecenben
„A mi kis állomásunk” – keressük az ország legszebb kisállomásait, vasúti megállóit

 


A vidék közlekedéséért - ez az új címe hírlevelünknek

Nyomós ok a címváltozásra, hogy a hírlevél megjelenésére a Civil érdekérvényesítés a fenntartható vidéki közlekedésért projektből van lehetőség. A projektet a Norvég Civil Támogatási Alap támogatja, mely jelenleg a Magyar Közlekedési Klub egyetlen számottevő bevételi forrása. (Lásd. 2014. évi Közhasznúsági jelentés: http://mkk.zpok.hu/doc/MKKE_2014_OBHGEPI_PK_142_1425021032546.pdf )

A projektben a ritkán lakott, elvándorlással, munkanélküliséggel küszködő térségek jobb közlekedéséért dolgozunk. A fenntartható közlekedésért, kettős értelemben: legyen közlekedés, vonat, autóbusz, emberi, ne megalázó menetrenddel, és legyen minél inkább környezetbarát. A projektben és a hírlevélben gerinctéma a vasút megtartása, javítása, a ráhordás erősítése, de nagyobb teret kap a B+R, a kerékpározás, gyaloglás és az élhető település témakör. Foglalkozunk a civil érdekérvényesítéssel: az utas merjen észrevételt tenni a szolgáltatónál vagy a polgármesteri hivatalban, a polgármesterek pedig eredményes képviseljék az utasigényeket. A vidék hangja jusson el a döntéshozókhoz. Továbbra is várunk olvasói leveleket, fotókat, cikkeket elsősorban térségi közlekedés témakörben.

A közlekedéspolitikával, nagy beruházásokkal, a budapesti és elővárosi közlekedéssel Facebook oldalunkon foglakozik, ahova szintén várunk témafelvetéseket, hozzászólásokat.

https://www.facebook.com/pages/Magyar-K%C3%B6zleked%C3%A9si-Klub/211783892191832?fref=ts


Utasfórum lesz Hevesvezekényben

Március 27-én utasfórumot tartunk a Hevesvezekényi Közösségi Házban.

Regisztráció 9:45-től, megnyitó 10:20-kor (igazodva a Kál felől érkező vonathoz)

A fórum jó felkészülést ad az április-május környékén sorra kerülő járási menetrendi egyeztetésekhez, ahhoz, hogy a térség jó menetrendet, jobb közlekedést harcoljon ki. Másik témánk az önkormányzatok és a MÁV közötti együttműködés, ezen belül a vasúti szolgálat nélkül maradt állomásépületek hasznosítása és a B+R tárolás javítása. Emellett szó lesz az érdekérvényesítés módjairól, a civil szervezetek szerepéről. A fórum társrendezője a hevesvezekényi Hanyi-parti Egyesület. Az Egyesületnek kulcsszerepe volt abban, hogy 2009-ben nem zárták be a vasútvonalat, ill. a 2012. évi járatritkítások után 2 járatot visszakapott a térség.

Meghívó

Jelentkezési lap 


Április, május, itt a menetrendi egyeztetések ideje!

A 2015/16 évi menetrendi tervet a területileg illetékes közlekedésszervező járásonként egyezteti. Az utóbbi években megszokhattuk, hogy a ritkán lakott térségekben a menetrend is ritkul. A menetrendi értekezletre a szolgáltatók, a polgármesterek, a járási hivatalok és a tankerületi vezetők kapnak meghívást. Az utasokat a polgármester jogosult képviselni. Civilek, utasok nem vehetnek részt az egyeztetéseken, menetrendi igényüket a polgármesteri hivatalban jelenthetik be. Észrevételt tenni azért is jó, hogy a polgármester késztetve érezze magát, hogy foglalkozzon települése közösségi közlekedésével.
Hogyan tegyen észrevételt:

  • Igénye legyen konkrét és ésszerű!
  • Kérését levélben küldje, tértivevényesen, elsőbbséggel adja postára!
  • Ha többen érintettek, fogjanak össze, írják le, hány embert érint!
  • A polgármesteri hivatal mellett az illetékes szolgáltatónak is küldje el!
  • Egy másolatot tartson meg!
  • Postára adás után kb, 1 héttel érdeklődjön telefonon az ügy kimenetele felől!

A Magyar Közlekedési Klub összeállított egy tájékoztatót, (papíralapon is, 4000 példányban) mely levélmintát is tartalmaz Tovább>>


A biciklizés és karbantartás oktatása iskolákban, települési rendezvényeken

Iskolai program, céges egészségnap, sportnap, falunap, bármilyen fesztivál vagy családi nap? A szolnoki székhelyű Gördögök Kerékpáros és Szabadidő SE 20 éves tapasztalattal áll a tanárok, rendezvényszervezők segítségére.

Szolgáltatásai:
- kerékpárműszaki ismeretek, karbantartás oktatása,
- biztonságos közlekedésre nevelést segítő programok, KRESZ és ügyességi pálya,
- kerékpáros és gyalogos túravezetés,
- túravezetőképzés,
- városismereti és tájékozódási versenyek,
- mátrix és labirintus tájékozódási verseny teremben is.

Karbantartás oktatása a Tiszabői áltaslános iskolában

Referenciafotók:

http://1drv.ms/1KIifys
http://1drv.ms/1sy66Xq
http://www.szoljon.hu/galeria/70215
http://www.gordogok.hu/html/kepek/276/index.html
http://www.gordogok.hu/html/kepek/267/index.html
http://www.gordogok.hu/html/kepek/265/index.html
http://1drv.ms/1Ih6vSg

Itt pedig az ajánlati lapot lehet letölteni: http://gordogok.hu/tarhely/GOR ajanlat.pdf

 


„Az én megállóm” városi autóbuszmegállók szépülnek meg Debrecenben

A Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület sikerrel pályázott az Új Európa Alapítvány és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel együttműködésben meghirdetett (#KÖSZ) pályázaton, amelynek célja, hogy magyarországi nonprofit szervezetek az Iskolai Közösségi Szolgálat előírásainak megfelelő programokat valósítsanak meg a középiskolák 9-11. évfolyamos diákjai számára.

A KÖSZ! Program támogatásával megvalósuló, “Az én megállóm” nevet viselő projektünk. 2015. március 2-án elérkezett első állomásához: megtartottuk nyitó rendezvényünket a Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskolában, ahol a jelentkezők megismerkedtek egymással és az egyesületünkkel. Nagy érdeklődésnek örvend a projektünk, mert a “Mechwart” mellett jelentkeztek a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumából, a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolából, a Könnyűipari Szakképző Iskola és Speciális Szakiskolából, a Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumból, valamint a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthonából is.

A programban résztvevők segítségével a város autóbusz-megállóhelyeit és azok környezetét kívánjuk szebbé tenni. A diákok 4-5 fős csapatokba szerveződve több autóbusz-megállóhelyet "örökbe fogadnak". Ez azt jelenti, hogy az általuk kiválasztott megállók tartozékait megtervezett ütem szerint gondozni fogják legalább a pályázat időtartama alatt. Lefestik az esőbeálló oldalfalát és a padokat, eltávolítják a menetrendekről a graffitiket, valamint a megállóhely melletti zöldterületen évelő virágokat telepítenek. Egyesületünk pedig az elnyert pályázati forrásból biztosítja a feladatok elvégzéséhez szükséges tárgyi feltételeket. Jelenleg a megálmodott tervek engedélyezése van folyamatban az önkormányzatnál. A munkák várhatóan március végén, április elején kezdődnek.

Forrás: www.derke.hu

 


„A mi kis állomásunk”

– keressük az ország legszebb kisállomásait, vasúti megállóit

Az önkéntes állomásszépítést a Magyar Közlekedési Klub gyakorlatilag 2010 óta folyamatosan támogatja, bár az utóbbi években erre csak az Egyesületünknek felajánlott szerény 50-60eFt SZJA 1% bevételből van lehetősége. Ezt az összeget most díjként ajánljuk fel, melyre, olyan civil szervezet, utas- vasutas közösség vagy család, magánszemély pályázhat, aki már végez ilyen tevékenységet.

Fontos az önkéntesség, ezért pl. önkormányzat vagy MÁV által „hivatalból” rendben tartott állomás nem vehet részt.

A részvétel módja:
Elektronikusan küldje vissza 2015. április 30-ig a kitöltött adatlapot képanyaggal (2-3 fotó, vagy honlaplink) dokumentálja az eddig végzett munkát Értékelési szempontok: azt értékeljük, hogy mit adott az Ön, Önök munkája az utazóközönségnek, mennyivel járult hozzá a település-képhez és a lakosság jobb közérzetéhez.

Eredményhirdetés: 2015. májusi hírlevelünkben.
Díjazás: a helyezetteket oklevéllel és 15 eFt körüli pénzjutalommal díjazzuk, mellyel az állomásszépítés költségeihez járulunk hozzá, mely összeggel számlával kell elszámolni. A résztvevők munkáját hírlevelünkben bemutatjuk.

Figyelem! 2015-ben egyedi kérésre nem adunk támogatás, de a jelentkezési lap beküldésével jelentkezhet a programra!

 


Összeállította: Somodi Mária


A projektet támogatja a Norvég Civil Támogatási Alap http://norvegcivilalap.hu/