A Magyar Közlekedési Klub Hírlevele     VIII. évfolyam 67-68. szám    2015. augusztus-szeptember


Hírlevelünkre fel- vagy leíratkozni a somodi(kukac)levego.hu e-mail címre küldött kéréssel lehet.
A Hírlevélben megjelent cikkekkel kapcsolatban Somodi Mária ad felvilágosítást, a somodi(kukac)levego.hu címen, vagy a 36-20-522-7485 telefonszámon.
Hírlevelünk szabadon tejeszthető, de a fotók és írások csak a szerzők engedélyével használhatók fel.

TARTALOM

Európai Mobilitási Hét 2015. szeptember 16-22.
    Fenntartható közlekedés – élhető település vitafórum Hevesvezekényben
        Mi is az a fenntartható közlekedés, milyen társadalmi előnyöket tart szem előtt?
        Vidéken nehéz közlekedni
        Problémák és lehetőségek a Kisújszállás – Kál-Kápolna vasútvonalon
        Csak bizonyos sebesvonatokon nem kell gyorspótjegyet venni a 80-as és a 100-as vonalon
   EMH Hevesvezekény, kerékpározás és vonatozás
   Kisköre, győzelem láthatósági mellényben
Jászboldogházán jártunk
Továbbítjuk: MOL Zöldövezeti pályázat, ötlet beadása 2015. október 21-ig
A hónap fotója, a hónap embere

Európai Mobilitási Hét 2015. szeptember 16-22.

Dobogós helyezettek vagyunk! A fenntartható közlekedés kampányhetéhez az idén 1848 település csatlakozott, a regisztrált települések számát tekintve hazánk 182 résztvevővel, Ausztria és Spanyolország után a III. helyezett. Nagy öröm, hogy a projektünk célterületéről1 is 5  település részt vett a kampányban: Heves, Hevesvezekény, Kisköre, Kisújszállás és Tiszanána.

A Mobilitási Hétről, a települések programjairól bővebben a kormányzati hivatalos honlapon:
http://emh.kormany.hu/

Fenntartható közlekedés – élhető település vitafórum
Hevesvezekényben

Mi is az a fenntartható közlekedés, milyen társadalmi előnyöket tart szem előtt?

Dr. Mészáros Péter (Magyar Közlekedési Klub elnöke) előadásából idézve: „az emberi egészség és biztonság javítása, az épített és a természeti környezet esztétikai minőségének javítása, az elérhetőség javítása, az egyenlőtlenség csökkentése, a jövő generációt érő terhelések csökkentése”.  Mindezek egybeesnek a Magyar Közlekedési Klub törekvéseivel, projektjeink célkitűzéseivel is. Tovább: Dr. Mészáros Péter előadása

Vidéken nehéz közlekedni

Az utakon olyan kátyúk vannak, hogy fekve belefér egy ember! – láttuk Tóth Éva, Hevesvezekény polgármesterének előadásában. A közösségi közlekedés sem a legjobb, bár a térségben néhány autóbuszjárat menetrendjét sikerült az utasigényekhez igazítani, és egy Pélyről Tarnaszentmiklós vasútállomásig közlekedő járatpárt kiharcolni.  A település gondol a gyalogosokra is, 80 m új járda készült el.

Hevesvezekény a Mobilitási Hétre új B+R tárolót kapott és a megálló is megújult
(Fotó: Kernbaum Zsolt)

Problémák és lehetőségek a Kisújszállás – Kál-Kápolna vasútvonalon

Marad a 7 járatpár a 102-es vonalon, tudtuk meg a MÁV-Start résztvevőjétől.
Megoldandó viszont a kisújszállási túl rövid csatlakozási idő, amely miatt épp a napokban egy hevesvezekényi lakos maradt le az utolsó esti vonatról. Felvetettük, hogy a nyári menetrendben Szolnokról könnyebb eljutni a Balatonra, mint Abádszalókra. Legalább hétvégéken lenne szükség egy Kisújszállásról 9 óra körül induló vonatra, mely a Kőbánya-Kispest – Vecsés - Szolnok – Törökszentmiklós vonalon élők eljutását javítaná, jelentősen növelve a Tisza-tó üdülőforgalmát.

A 102-es vonal szeptembertől már rajta van a MÁV kerékpárturisztikai térképen: Egy lépés ahhoz, hogy a közlekedési kormányzat ismerje el, hogy a Tisza-tó majdnem Balaton, és ne tiltsa, hanem javítsa vasúti elérhetőségét. 

A megsüllyedt felszálló peronokra sok lakossági panasz érkezett. A MÁV partner a felújításban, ha kap helyi munkaerőt, önkénteseket, közmunkásokat. Kérésük, hogy az önkormányzat(ok) részéről kerüljön megküldésre egy megkeresés a Pályavasúti Területi Igazgatóság, Debrecen címére, hogy a további lépéseket megtehessék.

A vasútállomások állapota a legsúlyosabb probléma. Kenderesen, pl. harmadik éve nincs vasúti szolgálat, és máris erősen érezhető az épület romlása. A Magyar Közlekedési Klub felvetette, hogy a MÁV-nak jóval a kivonulás előtt fel kellene keresni az önkormányzatokat, és akár ingyenes használatbavételt felajánlani. Ugyanakkor kormányzati pályázati forrásokat kell teremteni az épület új funkciójának kialakítására.

Csak bizonyos sebesvonatokon nem kell gyorspótjegyet venni a 80-as és a 100-as vonalon

Felröppent olyan hír, hogy nem kell gyorsvonati pótjegyet venni. Ez nem általános érvénnyel igaz, csatoljuk a 3. sz. menetrendi módosítást, mely alapján a 2014/15 évi menetrendből kibogarászható, hogy mely vonatokra érvényes a gyorspótjegy mentesség.

Linkek:
A vitafórum jegyzőkönyve
Problémák és lehetőségek a 102-es vonalon
3. sz. menetrendi módosítás

EMH Hevesvezekény, kerékpározás és vonatozás

 • Szeptember 16-án kerékpáros felvonulás láthatósági mellényben, mellyel a kerékpározás megbecsültségére és a láthatóság fontosságára hívtuk fel a figyelmet.
 • Szeptember 17-én a falu óvodásai vonatoztak.  Nagy öröm volt, hogy az állomást az előző hetekben (helyi kérésre) rendbe tette a MÁV, így a kellemes állomáskép is kedvet csinált a vasúthoz. remélhetőleg a szülőknek is. (Családi kedvezmény: már egy gyermekkel is:)
 • Szept. 18-án a Gördögök Se által kialakított tanpályán délelótt a helyi óvodások, délután az iskolások versenye zajlott. A résztvevők hasznos ajándékokat kaptak.
 • Az SE megvizsgálta a kerékpárokat, majd karbantartási tanácsadás, interaktív javítás.
 • Így utazzunk vonattal! előadásában  Kelemen Gábor iskolásoknak és felnőtteknek adott kedvet és tippeket a vasúti turizmushoz.
 • KRESZ oktatófilm lejátszása magyarázattal. A http://kerekparoskresz.com/ linken található oktatófilmet minden biciklisnek ajánljuk.


A szept. 18-i napon a MÁV megerősített szerelvényeket közlekedtetett a vonalon.
(A képen az erdőtelkiek érkeznek rendezvényünkre.)

Képek még a hevesvezekényi rendezvényről:
https://www.facebook.com/211783892191832/photos/pcb.881150658588482/881150258588522/?type=3&theater


Kisköre, győzelem láthatósági mellényben

A Mobilitási Hetet az Óv-Lak Óvoda rendezte, az alábbi mottóval és programokkal:

„Kiemelten fontosnak tartottuk az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap rendezvénysorozatot, mivel nemcsak gondolnunk, hanem tennünk is kell gyermekeink jövőjéért, környezetünk megóvásáért. A Kiskörei ÓV-LAK Óvoda rendezvényei a következők voltak:

 • Az alapvető közlekedési szabályokkal ismerkedhettek a gyermekek a „Stop. Közlekedj okosan!” című mesefilm megtekintésével.
 • Terepasztalra megépítettük városunkat, amihez kreatív foglalkozás keretében bábukat, járműveket, fákat, virágokat készítettünk.
 • Tanulmányi sétát szerveztünk városunkban, megfigyeltük, hol közlekednek a gyalogosok, gépkocsik, kerékpárosok, Megfigyeltük a közlekedési táblákat, járműveket számláltunk egy meghatározott időintervallumban.
 • Játékos vetélkedő formájában dolgoztuk fel „Az utca zajai” hangfelismerő játékot, valamint feladatlapokat töltöttünk ki a megismert szabályok elmélyítéséhez.
 • Udvarunkon és a közeli játszótéren mozgásos, ügyességi versenyeket bonyolítottunk le.
 • A kerékpáros közlekedés népszerűsítése volt a célja annak a programnak, melynek során azok a szülők, akik kerékpárral érkeztek az óvoda elé, a Magyar Közlekedési Klub ajándékaként egy láthatósági mellénnyel indulhattak haza.
 • Programsorozatunk fénypontja a Kiskörei Hallépcsőhöz tett kerékpártúra volt, melyen az óvodás gyermekek és a szülők is az ajándékba kapott láthatósági mellényt viselhették.”

Képes élménybeszámoló


Jászboldogházán jártunk

Ez év augusztus 8-án a Magyar Közlekedési Klub néhány tagja Jászboldogházára látogatott a helyi Faluvédő és Szépítő Egyesület meghívására.

A Városkapu díj átadására a Tájházban került sor, melyet a polgármester is megtisztelt.
Májusi számunkban írtunk a versenyről, melynek az volt a célja, hogy ösztönözzük a lakosokat, utasokat hogy érezzék magukénak a vasútállomást, és szépítsék, hogy az minél méltóbb Városkapu legyen a településükhöz.

Sajnos százával látunk állomásokat, sokszor milliárdos épületeket elpusztulni, ami ellen e kis díjjal is próbálunk tenni. A fogadtatás mutatja, hogy folytatnunk kell ezt a munkát, és előteremteni a forrást a jövő évi verseny meghirdetésére is.

S mi a boldogházi siker titka? Talán csak annyi, hogy a helyi civilek munkáját legalább annyira tiszteli az önkormányzat, mint amilyen terjedelemben lapról lapra nyilvánosságot kapnak a helyi újságban. Ajánljuk szíves figyelmükbe a teljes 1,5 oldalas cikket! Cikk a jászboldogházi Faluújságban


Továbbítjuk: MOL Zöldövezeti pályázat,
ötlet beadása 2015. október 21-ig

A pályázati kiírás itt található: http://molzoldovezet.hu/felhivas

Civil szerveetek pályázhatnak három kategóriában:

 1. közösségi funkciójú zöld területek létesítése, fejlesztése és rehabilitációja az ország egész területén
 2. társasházak belső udvarainak zöldítése az ország egész területén
 3. közösségi kertek létesítése Budapesten

A Magyar Közlekedési Klub szerint az 1. kategóriába belefér a vasútállomás környékének(önkormányzati, esetleg vasúti tulajdonban lévő, de elhagyott, elhanyagolt) rehabilitációja, vonzerejének növelése.

A tervet a helyi közösség bevonásával kell kidolgozni, a munkálatokat és a terület utógondozását is részvételükkel kell elvégezni. A pályázat utófinanszíozott.

Mire lehet pályázni?

 • közpark, pihenőpark és kert, iskolapark létesítésére vagy rehabilitációjára;

 • zöldfelületeket összekötő útvonalak mentén fasorok, pihenőhelyek, kilátópontok létrehozására, vagy vonzerejük növelésére;

 • esetenként speciális célcsoportok (pl. mozgáskorlátozottak) igényeit kielégítő parkok létrehozására.

Az első fordulóban, 2015. október 21-ig az ötletet kell beadni. Nem kell költségvetési terv, de szükséges a terület tulajdonosának beleegyező nyilatkozata.

Csak az első fordulón túljutott pályázók nyújthatják be a teljes pályázatot 2016. január 15-ig.

Mindenről hitelesen és bővebben a http://molzoldovezet.hu oldalon.

 


A hónap fotója, a hónap embere


Pataki Tamás mindennap kerékpárjával együtt utazik vonaton, Hevesről Kiskörére jár így dolgozni.

Városvédő Hős, aki nem szennyezi a környezetet, nem ácsingózik autó után, inkább választja a közlekedésnek e fiatalos, lendületes módját.

Gratulálunk az izgalmas közlekedési eszköz választáshoz!

(A Magyar Közlekedési Klub a  Mobilitás Hét alkalmából kerékpárral és vonattal közlekedőket piros almával és sárgamellénnyel köszöntötte.)

 


Összeállította: Somodi Mária


A projektet támogatja a Norvég Civil Támogatási Alap http://norvegcivilalap.hu/